Krása okamžiku
29.4.2023
Takové situace mám moc rád. Jdeme si tak po městě Williams na večeři a cestou potkáme takový bazar plný různých krámů a před ním sedí takový typický westernový muž se stetsonem na hlavě kytarou v ruce.
A zpívá, jak jinak, než Americké country. Přijdeme blíže a nasloucháme. A k tomu všemu je bazar ještě umístěn na slavné silnici 66. Manželka posléze si prohlíží ty nejrůznější bizarní věci, které jsou zde na prodej a fotí. Já stále poslouchám a posléze navazuji řeč s hlavním a jediným protagonistou toho místa.
Dozvídám se, že de Jmenuje David a je zdejší rodák a jako mnoho Američanů, když narazí na Evropana, hlásí se ke svým švýcarským kořenům. Po krátké konverzaci hraje a zpívá, již jen pro mne a mohu říci, že mne to vystoupení v těch kulisách města, připomínající tak trochu filmy z divokého západu a které bylo pro nás útočištěm na dvě noci a vstupní branou do Grand Canyonu velmi dobře naladilo k nadcházející večeři, kam jsme směřovali.
K večeři jsme si vybrali bar s přiléhavým názvem : ,, Bar 66“. Nebo si ten bar vybral nás ? Vlastně nemohu zodpovědně říci, jak to bylo. Již zdáli se totiž z toho baru linula libá vůně a tóny kytary a zpěvu americké country.
Musíte uznat, že takové místo by byl hřích minout.
Tu vůni způsobují udírny, které jsou, zejména v jižních státech USA velice rozšířené. Jde vlastně o techniku grilování nazvanou :,, low and slow“.
Jedná se o velice pomalý způsob úpravy masa v grilu nebo udírně při nízké teplotě a po hodně dlouhý čas. A tím dlouhý čas myslím opravdu dlouhý – doba přípravy se pohybuje v hodinách, ty nejdelší recepty klidně trvají i přes 18 hodin. Někteří Američané už prý skoro jinými technikami pohrdají . Je to pro ně dokonce i sil života a pravda, na některých je to i hodě vidět.
Mezi nejznámější pokrmy připravenými tímto způsobem patří ,,Low and Slow beef ribs „, což jsou hovězí žebra připravované právě touto technikou. Žebírka je před přípravou důležité pořádně potřít výraznou marinádou nebo kořením. V USA je na žebírka hojně využíváno koření, které se do masa vetře a vytvoří silnou vrstvu – takzvaný Rub.
Ten zajistí nejen perfektní chuť žebírek, ale i jejich bezvadný vzhled. Velice oblíbené je také postupné lehké namáčení žebírek v jablečném džusu. Technikou Low and Slow připravíte hovězí žebírka během zhruba 6 hodin. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Testoval jsem tento pokrm na několika místech a mohu zodpovědně říci, že mne pokaždé pozvedl ke kulinářskému rauši a zvláště v kombinaci s dobrým pivem, o které není také v Americe nouze to byla pravá, nefalšovaná rapsodie chutí a vůní.
Bar 66 , jak se později ukázalo byl pro nás i tak trochu osudný. Druhý den jsme jsme sem šli opět na večeři po krásném dni stráveném v Grand Canyonu. A opět nás čekalo dobré jídlo, orosené lokální pivo a skvělá muzika. Interpret, který nám hrál a zpíval se začal ptát u stolů lidí odkud jsou . Vedle nás u stolu seděla parta mladých Brazilců.
Zpěvák se zasnil a řekl : ,, Já mám rád písně Latino, nechcete si zazpívat se mnou:“ Myslím, že to nečekal ani on, ani my, ani ostatní hosté toho podniku. Jedna Brazilka, která se později představila jako Jenifer se vztyčila od stolu, v běhla na pódiu a vystřihla písničku ,, La Bomba „ od skupin Los Lobos v takovém stylu, že všem spadla čelist . Ten úspěch byl tak veliký, že Jenifer musela přidat přídavek a tentokráte dala píseň od Janis Joplin se stejnou noblesou, hraničící s profesionalitou.
Mám moc rád tyto všední situace, které se stávají nevšedními. Pro mne to znamená pravou a nefalšovanou krásu okamžiku .